Învață să dobândeşti autocontrolul şi voința

Specialiștii în neuroștiințe s-au pus de acord, pe baza cercetărilor științifice, desigur, că stresul, fie el fizic sau psihologic, este dușmanul autocontrolului. Sunt convinsă că de multe ori ai fost hotărât/ă 100% să începi o dietă, să-ți recâștigi forma fizică la care visezi de atâția ani, însă după numai câteva zile, voința te abandonează și prăjiturile de pe biroul colegului triumfă în această luptă.

Îngrijorările, suprasolicitarea, foamea, oboseala, mânia, singurătatea, tristețea îți secătuiesc voința?

Când ajungem să fim copleșiți de toate aceste stări care ne pun la încercare voința, suntem tentați să ne învinovățim pentru că suntem slabi, leneși, lipsiți de autocontrol, sentimente ce ne demoralizează și ne scad stima de sine și mai mult. Când suntem stresați cronic, sinele nostru impulsiv este cel care înfruntă provocările, iar pentru a ieși biruitori din această confruntare trebuie să găsim acea stare a minții și a trupului care ne direcționează energia spre autocontrol, nu spre autoapărare. Ceea ce înseamnă să ne oferim lucrurile de care avem nevoie pentru a ne reveni din stres și a ne asigura că avem energia necesară pentru a face cele mai bune alegeri. Dar ce înseamnă mai exact să ne oferim lucrurile de care avem nevoie pentru a reveni din stres? Vă puteți gândi că acum aveți liber să cedați tentațiilor dulci servite(zilnic!) cu ocazia diverselor aniversări din departament. Ei bine, nu. Înseamnă de fapt să analizăm cu atenție CAUZA care a dus la starea de stres:

  • Poate e oboseala- o scurtă pauză de 5 minute de mișcare în aer liber, sau câteva exerciții de respirație profundă pot face minuni, dar problema somnului nu trebuie neglijată: asigură-te ca dormi minim 7 ore pe noapte;
  • Poate e foamea: da, atunci când ți-e foame trebuie să mănânci, chiar și atunci când vrei să slăbești, te aștept în cabinet pentru a-ți arăta cum e posibil să slăbești mâncând! Sigur, ne vom asigura că gustarea/ masa pe care o iei va fi hrănitoare, îți va liniști hormonii foamei și te va umple de energie!
  • Poate ești pur și simplu plictisit, și pentru asta trebuie să înveți când intervine această stare, cum s-o identifici și cum s-o depășești;

REZUMAT:

Voința este un instinct biologic, similar stresului, care s- a dezvoltat pentru a ne ajuta să ne depășim pe noi înșine, iar autocontrolul se aseamănă unui mușchi: obosește când este folosit excesiv, însă exercițiul constant îl face mai puternic!

Post a Comment