CUM FUNCȚIONEAZĂ CU ADEVĂRAT DIETA KETO

Dieta keto, sau dieta cetogenă presupune consumul în principal de grăsimi , un consum moderat de proteine și o cantitate foarte redusă de glucide, astfel că pe parcursul unei zile distribuția macronutrienților arată în felul următor:

  • 60-70% lipide
  • 20% proteine
  • sub 10% glucide, ceea ce, raportat la o dietă de 2000 kcal rezultă un total de aproximativ 50 de grame de carbohidrați.

ISTORIE ȘI ORIGINI

Russel Wilder a folosit pentru prima dată dieta cetogenă pentru a trata epilepsia în 1921 și a inventat termenul de „dietă cetogenă”. Timp de aproape un deceniu, dieta keto s-a bucurat de un loc în lumea medicală ca dietă terapeutică pentru epilepsia pediatrică și a fost utilizată pe scară largă până la încetarea popularității sale odată cu introducerea agenților antiepileptici. Revenirea dietei cetogene ca o formulă rapidă de pierdere în greutate este un concept relativ nou, care s-a dovedit a fi destul de eficient, cel puțin pe termen scurt.

FIZIOLOGIE ȘI BIOCHIMIE

Pentru a înțelege cum funcționează dieta keto, trebuie să înțelegem niște noțiuni de fiziologie:

  • Carbohidrații  sunt sursa principală de energie în țesuturile corpului. Când organismul este lipsit de carbohidrați datorită reducerii aportului sub 50 g pe zi, secreția de insulină este semnificativ redusă, iar organismul intră într-o stare catabolică. Rezervele  de glicogen se epuizează, forțând organismul să treacă prin anumite modificări metabolice. Două procese metabolice intră în acțiune atunci când există o disponibilitate scăzută de carbohidrați în țesuturile corpului: gluconeogeneză și cetogeneză.
  • Gluconeogeneza (formarea glucozei de novo) este producția endogenă de glucoză în organism, în special în ficat în principal din acid lactic, glicerol și aminoacizii alanină și glutamină. Atunci când disponibilitatea glucozei scade în continuare, producția endogenă de glucoză nu este în măsură să țină pasul cu nevoile organismului și se produce și cetogeneza pentru a oferi o sursă alternativă de energie sub forma corpurilor cetonice. Corpii cetonici înlocuiesc glucoza ca sursă primară de energie. În timpul cetogenezei datorită feedback-ului scăzut al glicemiei, stimulul pentru secreția de insulină este de asemenea scăzut, ceea ce reduce brusc stimulul pentru depozitarea grăsimilor și a glucozei.
  • Alte modificări hormonale pot contribui la creșterea defalcării grăsimilor care duc la acizi grași. Acizii grași sunt metabolizați în acetoacetat care este transformat ulterior în beta-hidroxibutirat și acetonă.
  • Corpii cetonici se acumulează în organism pe măsură ce se menține o dietă ketogenă. Această stare metabolică este denumită „cetoză nutritivă”. Atâta timp cât organismul este lipsit de carbohidrați, metabolismul rămâne în starea cetonică.
  • Starea de cetoză nutrițională este considerată destul de sigură, deoarece corpii cetonici sunt produși în concentrații mici, fără modificări ale pH-ului sângelui. Diferă foarte mult de cetoacidoză, o condiție care poate pune viața în pericol, în care corpii cetonici sunt produși în concentrații extrem de mari, modificând ph-ul din sânge la o stare de acidoză.
  •  Corpii cetonici sintetizați în corp pot fi ușor utilizați pentru producerea de energie de către inimă, țesutul muscular și rinichi. De asemenea, aceștia pot traversa bariera sânge-creier pentru a oferi creierului o sursă alternativă de energie. Producția de corpi cetonici depinde de mai mulți factori, cum ar fi rata metabolică bazală de repaus (RMB), indicele de masă corporală (IMC) și procentul de grăsime corporală. Un alt aspect important referitor la corpii cetonici este că scad efectele nocive ale radicalilor liberi și sporesc capacitatea antioxidantă

Post a Comment